در این مقاله قصد داریم در رابطه با یکی از بزرگترین تولید کنندگان و مصرف کنندگان قهوه در جهان با شما صحبت کنیم.
کشور “برزیل” حدود 150 سال است که به عنوان بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان شناخته میشود و در حال حاضر حدود یک سوم از تولید قهوه در جهان را به خود اختصاص داده است. محبوبیت قهوه در کشور برزیل باعث شده است که این کشور بتواند علاوه بر بزرگترین تولید کننده قهوه در جهان، از آمریکا پیشی بگیرد بلکه به عنوان بزرگترین مصرف کننده قهوه در جهان هم شناخته شود. اگر شما هم همانند ما علاقمند به آشنایی بیشتر در خصوص قهوه برزیل هستید، در ادامه با ما همراه باشید
تاریخچه قهوه برزیل
قهوه اولین بار در قرن هجدهم میلادی به کشور برزیل وارد شد و موفقیت برزیل در بازار قهوه پس از انقلاب هائیتی که اکثر مزارع قهوه فرانسه در آتش سوختند، شتاب بیشتری گرفت. این پیشرفت برزیل را قادر ساخت تا وارد عمل شود و تقاضای جهانی برای قهوه را پر کند و تا سال ۱۸۴۰، آنها مسئول ۴۰ درصد از صادرات قهوه جهان شدند این کشور از دهه 1840 میلادی به عنوان بزرگ ترین تولید کننده قهوه در جهان شناخته شده است.تولید قهوه در برزیل در دهه 1920 میلادی به اوج خودش رسید به طوری که این کشور به عنوان تامین کننده 80 درصد قهوه جهان به شهرت رسید اما از دهه 1950 میلادی به بعد به دلیل افزایش تولید قهوه در سایر نقاط دنیا این درصد کاهش یافت. برزیل بزرگ ترین مصرف کننده قهوه در جهان نیز محسوب می شود، این کشور از اواسط سال 2010 از این نظر از ایالات متحده پیشی گرفته است.
درباره نحوه ورود قهوه به برزیل داستان جالبی گفته شده، براساس داستان ها فردی به نام فرانسیسکو د ملو پالتا که برای ماموریت سیاسی به گینه فرانسه سفر کرده بود عاشق طعم بی نظیر قهوه شد.اما از آن جا که فرماندار گینه تمایل به دادن دانه قهوه به او نداشت،فرانسیسکو با طرح نقشه ای توانست همسر فرماندار را قانع کند تا تعدادی دانه قهوه به او بدهد. این گونه شد که همسر فرماندار دانه های قهوه را پنهانی لابه لای دسته گلی قرار داده و به فرانسیسکو داد تا این دانه های جادویی را به برزیل ببرد!
مشخصات و ویژگی های قهوه برزیل
جغرافیای متنوع برزیل باعث شده است که تنوع زیادی در طعم قهوه در کشور برزیل وجود داشته باشد. بهترین قهوه برزیل اسیدیته نسبتا کم و طعم شیرین و ملایم آجیلی متمایل به شکلاتی تلخ و شیرین دارد. از آن جایی که قهوه برزیل در ارتفاعات نسبتا پایین (در مقایسه با نواحی دیگر از جمله آمریکای مرکزی) رشد می کند دانه های این نوع قهوه تراکم زیادی نداشته و به همین دلیل طعم آن نسبت به قهوههایی که در مناطق با ارتفاع بالا رشد می کند کمتر است. با توجه به تولید انبوه قهوه برزیل، این قهوه در اکثر کشورها و فروشگاههای قهوه جهان موجود است و جزو قهوههای نسبتاً ارزان در دنیا است.قهوه برزیل برای تهیه و دم آوری انواع قهوه فرانسه، قهوه ترک و قهوه اسپرسو مناسب است
صنعت قهوه در برزیل
قهوه برزیل برای رسیدن به جایگاه فعلی خود، فراز و نشیبهای زیادی را طی کرده است. پیشرفت صنعت قهوه در برزیل برای تولید قهوه برزیلی باکیفیت و صادرات آن به سراسر دنیا توانسته کمک بزرگی به اقتصاد این کشور کند. صنعت قهوه در برزیل نهتنها توانسته سطح درآمد ناخالص ملی را افزایش دهد بلکه درصد بالایی از اشتغال زایی را برای جوانان و افراد میانسال ایجاد کرده است. در حال حاضر نزدیک به ۴ میلیون نفر در صنعت قهوه برزیل مشغول به فعالیت هستند. میزانی که به نظر میرسید با مکانیزه شدن تجهیزات برداشت و بسته بندی قهوه کاهش پیدا کند؛ اما با گسترش بیشتر زمینهای زیر کشت قهوه برزیل، این میزان در حال افزایش است. یکی از مهمترین دلایلی که قهوه برزیل توانسته جایگاه خود در دنیا را بهعنوان یکی از پرمصرفترین قهوهها حفظ کند، تنوع زیاد مناطقی است که در شهرهای مختلف برزیل، مستعد کشت قهوه هستند. شهرهای مختلف با آب و هوا و اقلیم متفاوتی که دارند، قهوههای متفاوتی را تولید و روانه بازار میکنند که این خود .به پوشش دهی تمامی سلایق کمک میکند
انواع قهوه برزیل
وسعت صنعت قهوه در برزیل و تولید فراوان آن در این کشور باعث شده انواع مختلف قهوه با درجه ها و طبقه بندی های متنوع که براساس اندازه دانه ها، رنگ، طعم و درجه کیفیت کم تا عالی دسته بندی می شود تولید و روانه بازار شود. به عبارت دیگر این کشور به نوع قهوه خاصی مشهور نمی باشد بلکه هر نوع قهوه ارزان قیمت تا قهوه های عالی و پیچیده در آن عرضه می شود.
همان طور که قبلا اشاره کردیم عامل مهم و تاثیرگذار در ویژگی های قهوه برزیل جغرافیای مکانی آن است، بیشترین مقدار قهوه برزیل در نواحی علفزار و خاک های غیر آتشفشانی رشد می کند و ارتفاع رشد در این مناطق معمولا بین 600 تا 1200 متر می باشد که از رنج ایده آل برای تولید قهوه – بین 1370 تا 1520 متر – کمتر است.به همین دلیل قهوه تولید شده در برزیل اغلب با درجه تجاری برچسب زده شده و در حجم بالا و قیمت پایین عرضه می شود اگرچه این بدان معنا نیست که همه قهوه های برزیل کیفیت پایین یا متوسط دارند بلکه در برخی مناطق این کشور از جمله میناس گریاس، سائو پائولو، باهیا و اسپیریتو سانتو قهوه های با کیفیت عالی نیز تولید می شود.
بوربون سانتوس یکی از معروف ترین انواع قهوه در برزیل و از جمله قهوه هایی است که از روش مرطوب برای تولید آن استفاده می شود. نام این قهوه از بندر سانتوس گرفته شده زیرا معمولا از طریق این بندر حمل و به نواحی دیگر صادر می شود.قهوه اصل بوربون سانتوس کیفیت بالا، اسیدیته پایین و عطر دلپذیر و طعم ملایم آجیلی دارد. ناگفته نماند با این که میوه گیاه بوربون معمولا نسبت به سایر میوه های قهوه برزیلی اسیدیته بیشتری دارد، اسیدیته پایین این قهوه از رشد آن در نواحی کم ارتفاع نشات می گیرد.اغلب قهوه های بوربون سانتوس در ارتفاع بین 600 تا 1200 متر در میناس گریاس شمالی یا ایالت سائو پائولو رشد می کنند در حالی که در نواحی دیگر همچون آمریکای مرکزی که معمولا 1500 متر بالاتر از سطح دریا قرار دارند قهوه با کیفیت تر و البته با اسیدیته بالاتری کشت می شود.
شهرهای قهوه خیز برزیل
هردو قهوه ربوستا و عربیکا را در این کشور رشد می کند حدود ۸۵ درصد قهوه عربیکای جهان و حدود ۳۰ درصد ربوستای جهان. شهر باهیا عربیکا خیر و عمده قهوه ربوستا نیز در ایالت Espírito Santo و مقداری در Rondônia رشد می کند. ۲۲۰ هزار مزرعه با مساحت ۲۷۰۰۰ کیلومتر مربع فعال هستند. عمدتا در ایالت های جنوب شرقی واقع شده اند که محیط و آب و هوای آن شرایط ایده آل را فراهم می کنند. در شش شهر برزیل می توانید به وفور قهوه بیابید این شش شهر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- Minas Gerais – میناس گرایس – ۱٫۲۲ میلیون هکتار
معنی لغوی میناس گرایس، معادن عمومی است و این نام در قرن ۱۸ برایش برگزیده شد. در حال حاضر بزرگترین شهر در رشد قهوه در برزیل است که حدود ۵۰ درصد محصولات این کشور است. میناس گرایس مزارع ۱۰ تا ۱۰۰ هکتاری دارد و قهوه های این شهر بدنه کامل و آرومای .میوه ای دارند
- Espírito Santo – اسپیرو سانتو – ۴۳۳ هزار هکتار
در اسپیرو سانتو قهوه ربوستا رشد می کند و این شهر بر اساس حجم تولید قهوه دومین شهر محسوب می شود.
- São Paulo – سائوپائولو – ۲۱۶ هزار هکتار
یکی از شهر های تاریخی تولید قهوه در برزیل است که مزارع ۹۰۰ تا ۱۱۰۰ متری دارد. محصولات سائوپائولو را با نام سانتوز نیز می شناسند.
- Bahia – باهیا – ۱۷۱ هزار هکتار
واقع در شمال شرقی برزیل، که در دهه هفتاد شروع به کاشت قهوه کرده و در با نام محصول با کیفیت و با تکنولوژی شناخته شده. عمده محصول آن عربیکا است.
- Rondônia – راندونیا – ۹۵ هزار هکتار
منطقه به صورت انحصاری مخصوص کاشت ربوستا است و اب و هوای گرمسیری با درجه حرارت بالا و ارتفاع کم دارد.
- Paraná – پارانا ۴۹ هزار هکتار
پارانا نیز یکی دیگر از شهر های قهوه عربیکا خیز برزیل است. گیاهان این منطقه سطح بهره وری بالایی دارند.
خواص قهوه برزیل
قهوه برزیل علاوه بر قیمت نسبتا ارزان و طعم ملایم آن دارای خواص و فواید زیادی نیز می باشد.
مهمترین خواص قهوه عبارتند از
• انرژی بخش
• افزایش هوشیاری
• لاغری و سوزاندن چربی ها
• پیشگیری از دیابت نوع 2
• بهبود عملکرد فیزیکی
• پیشگیری از بیماری های شناختی از جمله آلزایمر
• کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
• بهبود علائم افسردگی و بهبود خلق و خو
• سلامت کبد
• پیشگیری از سرطان
• طولانی کردن عمر
• کاهش خطر بروز سکته
• خاصیت آنتی اکسیدانی